ROMÂNIA-1 DECEMBRIE 2022

Cornelia Bățăuș
Ultima modificare: 12 decembrie 2022
1 elevi înscriși

Despre curs

Bun găsit, tuturor!

Ziua Națională a României se apropie, astfel că activitățile școlare, extrașcolare realizate la clasă, la afterschool, în excursii, sunt legate de acest eveniment.

La CLR , săptămânal vorbim despre un român cu care ne mândrim din trecut, dar și din prezent. Copiii nu au modele de urmat la televizor sau de pe internet, de pe diverse rețele de socializare. Au nevoie de îndrumare.

Eu le prezint români celebri din toate domeniile, le lipesc pe caiet cateva notiuni despre diversi inventatori, Aurel Vlaicu, Petrache Poenaru, scriitori, Mihai Eminescu, pictori, Nicolae Grigorescu, actori români celebri, Florin Piersic, singurul astronaut român, Dumitru Prunariu. Exersăm astfel cititul, dezvoltăm cultura generală, memorăm poezii scrise de poeți români. Vin și ei cu diverse curiozități. Încarc mai jos o variantă de lipit pe caitele copiilor.

Călătorim împreună cu ajutorul Google Earth prin casele lor memoriale .

Casa Memorială Ion Creangă Humulești

Castelul Cantacuzino, Bușteni

Casa Memoriala Constantin Brâncuși, Hobița

Parcul tematic Povestea Calendarului

Există posibilitatea de a vizita virtual muzee importante din țară, cum ar fi:

Atheneul Român

Muzeul Municipiului Bucuresti

Muzeul Banca Nationala a României

Muzeul de artă Storck

Copiii noștri au nevoie să își cunoască țara, să fie mândri de ea, să își dorească să o viziteze, să învețe să vorbească corect limba română. Trebuie să cunoască români de valoare, să le citească operele, să li se prezinte invențiile lor.

Recomand câteva activități creative și recreative ce se pot realiza în preajma Zilei Naționale a României:

  1. Excursie de o zi la Piscu. Am fost acolo în această toamnă cu elevii mei, în două locații diferite . . Muzeul Atelier Scoala de la Piscuun loc desprins din istorie, unde copiii au participat la 2 ateliere , unul de olărit, altul de pictat vase de lut, cu motive tradiționale, apoi am făcut împreuna cu ghida noastră, proprietara muzeului, un istoric de excepție, doamna Adriana Scripcariu, un tur al muzeului unde erau expuse vase de lut mari și mici foarte vechi. Impresionantă a fost și camera multifuncțională unde se prezenta istoria meșteșugarilor olari din Piscu, folosind mijloace moderne de excepție care îi atrăgeau pe copii. Las mai jos câteva fotografii din acest loc minunat aflat la 40 de min de mers cu autocarul din București. Pe youtube puteti găsi adevărate lecții de istorie despre patrimoniu, prezentate de dumneaei.
    • Poiana Florilor– un alt loc deosebit de frumos, cu case din povești. Doamna Elena Mălureanu, fondatoarea acestui loc ne-a povestit cum a luat ființă totul: “Daca pamantul din Piscu este bun pentru oale, sigur este bun si pentru case!” Aici, copiii au realizat suporturi mozaic pentru căni și biscuiți vegani, fără zahăr, din fulgi de ovăz, fulgi de nucă de cocos si curmale. Am vizitat și grădina, livada, din poiană, am gustat din legume, fructe, le-am observat, le-am studiat. Un loc unde oamenii trăiesc departe de iureșul orașului, mănâncă sănătos, trăiesc în case deosebit decorate, făcute din baloți de paie și lut, cu pereții dați cu var, ca să respire, cu multe flori, cu plante medicinale.
    • Recomand cu mult drag ambele locații pentru a petrece o zi de excursie atât cu familia, cât și cu colegii, într-un cadru autentic românesc, unde copii și adulți pot participa la ateliere diverse, pot servi masa, se pot juca și relaxa.
  2. Vizită muzee din localitate. Eu recomand Arcul de Triumf, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Nicolae Minovici . E necesar să vă informați din timp la ce ateliere pot participa copiii.
  3. Vizită bunici, depănare amintiri, activități cu familia, masă tradițională
  4. Cărțile Bicicleta fermecată și E și treaba mea scrise de Mihaela Coșescu Citiți aceste cărți cu voce tare împreună cu copiii, au un mesaj foarte puternic, care sper să ajungă la toți românii, sunt și foarte frumos ilustrate. Eu le-am citit cu elevii mei, am realizat adevărate dezbateri pe seama lor, am călătorit cu bicicleta imaginară prin toată România, dar și prin toată lumea. Suntem mândri că avem o țară așa de frumoasă! Mândri că avem posibilitatea să cunoaștem români atât de talentați, să le citim operele!
  5. Pentru clasă am pregătit un video despre români cu care ne mândrim. România, 1 Decembrie 2022
  6. Vom realiza împreună o hartă a României din conturul mânuțele lor. Copiii vor primi cartonașe cu nume de români și operele lor și pe echipe vor trebui să le potrivească. Vom decora ii, ulcioare cu motive tradiționale. Vom realiza chipuri de românași și româncuțe pictând, decorând linguri de lemn. Las mai jos câteva sugestii de alte articole, site-uri unde puteți găsi materiale utile, deosebit realizate pentru Ziua Națională a României și nu numai. O oră transdisciplinară de limba română, abilități practice, științe, dezvoltare personală, istorie, geografie, poate fi deosebită în fiecare zi. Ține de fiecare dintre noi să ne facem viața frumoasă, plăcută atât nouă, cât și elevilor noștri.
Muzeul Scoala de la Piscu
Poiana Florilor Piscu

POVESTEA CALENDARULUI

România, țara mea- poster realizat la afterschool

JOCURI DIGITALE

Vă invit să accesați paginile site-ului CITITORIA FILE DE POVESTE! Regăsiți aici articole captivante, recomandări de cărți pentru copii, activități inedite, creative. Felicitări, Adriana Georgescu!

HAI SĂ DESCOPERIM PATRIMONIUL UNESCO ÎN ROMÂNIA

Rutina zilnică ne poate face creativi!

PAUZA DE BINE Un podcast ce il recomand tuturor! Multumim, Cristina Oțel!

Fiți creativi! Starea de bine a fiecăruia dintre noi e importantă, o transmitem celorlalți tot ca o stare de bine!

LA MULȚI ANI, ROMÂNI! E ziua noastră a românilor , oriunde vă aflați!

Obiectivele cursului

Ziua Nationala a Romaniei
valori
carti pentru copii
vizite

Profesorii tăi

Cornelia Bățăuș

0/5
43 de cursuri
0 Review-uri
36 de elevi
Vezi mai mult

Adaugă review