Mica Unire

Cornelia Bățăuș
Ultima modificare: 22 ianuarie 2023
0 elevi înscriși

Despre curs

         Bun găsit, tuturor! 

Dragi românași și româncuțe, pe 24 Ianuarie 2023, se împlinesc 164 de ani de la realizarea Micii Uniri, eveniment foarte important pentru țara noastră, care a însemant Unirea Țării Românești cu Moldova prin alegerea aceluiași domnitor, Alexandru Ioan Cuza, în ambele țări.

Eu am pregătit pentru elevii mei din clasa I, câteva materiale simple, dar interesante, zic eu, pentru că și ei, chiar dacă sunt mici, sunt dornici de cunoaștere. Am pornit de la prezentările puse la dispoziție pe Twinkl –Unirea Principatelor Române.

Am exersat citirea, folosind lectura despre Alexandru Ioan Cuza. Am fost foarte impresionați când am aflat că viitorul domnitor a fost coleg de clasă cu alți doi mari români, Mihail Kogălniceanu, ce va deveni prim ministru și Vasile Alecsandri, poetul care a compus și Hora Unirii.

Mesajul lecturii: prin învățătură, prin perseverență, poți deveni un om de valoare.

Am aflat că domnitorul Alexandru Ioan Cuza a dat câteva legi foarte importante pentru români:

  • legea învățământului, astfel că de atunci, învățământul primar a devenit gratuit si obligatoriu,
  • legea agrară, a luat pământul de la cei bogați și l-a dat și celor săraci,
  • s-au înființat primele universități din țară, la București și Iași,
  • capitala României a fost stabilită la București.

Elevii mei sunt mici, însă isteți, receptivi, i-am învățat să fie deschiși la minte, le-am prezentat mereu modele adevărate de români cu care ne mândrim.

Am călătorit virtual la Palatul de la Ruginoasa, unde a locuit Alexandru Ioan Cuza. Am vizitat pe rând camera domnitorului, a soției sale , Elena Cuza, camera de bal. Eu am vizitat anul trecut în decembrie palatul și m-au impresionat arhitectura clădirii, eleganța mobilierului, frumusețea camerelor, dar și holograma domnitorului care ne vorbea live despre Unirea Principatelor Române. 

Am învățat împreună în clasă versurile poeziei Hora Unirii, de Vasile Alecsandri. Copiii au înțeles că datorită sacrificiului strămoșilor noștri, noi avem astăzi o țară liberă, frumoasă, prosperă. În unire stă puterea noastră, a tuturor. Îmbrăcați fiind în ii, ca de sărbătoare, am dansat cu mândrie Hora Unirii , am dat mână cu mână/cei cu inima română.

Am continuat activitatea cu un puzzle al hărții României ce urma să fie asamblat de copii, fiecare în parte înțelegând astfel ce înseamnă unirea.

Am decorat căni cu motive tradiționale, ii și harta României.

Apoi, elevii au completat o invitație, adresată părinților lor,  la Șezătoarea închinată Micii Uniri, invitație ce a fost scrisă pe harta țării. Am exersat scrierea unei invitații, pornind de la tematica sărbătorii.

Las mai jos documentele  folosite la activitate.

 

Activitățile închinate Micii Uniri au continuat și la afterschoolul nostru Creative Kidz, unde ne-am relaxat, ne-am bucurat împreună la Șezătoarea românească Mica Unire.

Am vizitat virtual Palatul Ruginoasa, apoi orașul Iași, capitala de atunci a Moldovei, Palatul Culturii, apoi capitala țării, București. Am citit la clubul de lectură povestiri istorice despre Alexandru Ioan Cuza. Copiii de la cls a III a, a IV a au avut o varianta de puzzle cu mai multe piese, mai dificila, dar s-au descurcat. Au format o hartă mare a României din hărțile lor. În unire stă puterea. ”Unde-i unul, nu-i putere/Unde-s doi, puterea crește.”

A urmat o dezbatere legată de reformele adoptate de domnitor.

Pe harta României, copiii au avut de redactat o scrisoare către Maria Sa,  domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Ne-am emoționat, dar ne-am și distrat împreună, când copiii și-au citit pe rând scrisorile, unii de mulțumire pentru tot ceea ce a făcut pentru țară, alții i-au reproșat domnitorului că a făcut anul școlar prea lung, vacanțele prea scurte…

Am citit povestirea istorica Ocaua lui Voda, de Dumitru Almas.

Am învățat că e bine să fim cinstiți mereu. Bine faci, bine găsești!

Am dansat cu toții Hora Unirii, mândri că Unirea Principatelor s-a realizat, care a fost urmată câțiva ani mai târziu de Marea Unire.

Mulțumim, Maria Ta, pentru tot ce ai făcut pentru români!

Recomand vizionarea filmului Alexandru Ioan Cuza, rug si flacără.

Pentru a vă realiza propriile puzzle-uri, puteți utiliza aplicația jigsawplanet .

Mai puteți găsi materiale utile în activitatea didactică aici:

Gânduri bune, tuturor!

La mulți ani, români!

Profesorii tăi

Cornelia Bățăuș

0/5
43 de cursuri
0 Review-uri
36 de elevi
Vezi mai mult

Adaugă review