Despre curs

Cercetător în devenire Steam

Bun găsit, tuturor!

Proiectul Cercetător în devenire, Steam, a inceput in urma cu 11 ani in urma colaborarii cu domnul Sporea, director la Institutul de Fizica Magurele si soția dumnealui, dna formator Sporea Adelina. Dumnealor coordonau proiectele stiintifice europene Erasmus IBEST si CEYS . Ne-au incurajat, ne-au pus la dispozitie materiale, au participat la intalnirile noastre multi ani si le multumim si pe aceasta cale. Prin prisma acestor proiecte se urmarea dezvoltarea creativității în predarea științelor folosind investigația științifică. Noi am implementat diseminarea metodei investigării ştiinţifice în şcoli, am promovat o atitudine pozitivă faţă de mediul înconjurător şi faţă de studiul acestuia pe baze ştiinţifice. Procedurile fundamentale recomandate de I BEST erau: dezvoltarea unei culturi focalizată pe problematizare, abordarea lor într-o manieră ştiinţifică, învăţarea autonomă şi stimularea iniţiativei elevilor. Cu ajutorul acestei metode cadrul didactic reuşeşte să aducă elevii în faţa realităţii, să studieze pe viu, să fie în contact direct cu natura sau cu substitutele acesteia – îi determină să înveţe prin descoperire.

Proiectul IBEST si-a propus sa constituie o modalitate de instruire atat pentru cadrele didactice, cat si pentru elevi, pentru ca acestia sa poata dezvolta propriile proiecte de cercetare referitoare la monitorizarea meteo, schimbari de mediu, poluare fonica, calitatea apei, riscul determinat de radiatia UV. Aceasta abordare constituie o metoda de studiu in domeniul stiintelor si un mijloc de informare a comunitatilor din care profesorii si elevii fac parte.

Pe platforma I BEST puteti gasi materiale utile, exemple de buna practica pentru orele de stiinte, MEM, pentru toate clasele, folosind investigația stiintifica. Elevii învață mult mai ușor când descoperă singuri adevărul științific, LEARN BY DOING! Sunt motivați să învețe astfel, LEARN TO LEARN.

Și am reușit să implementam metoda investigației științifice, atât in scoala noastra, cat si in scoli din alte localitati, dar si din alte tari, pe alte continente, datorita colaborarii in cadrul E twinning, dar si Microsoft.

Proiectul „Cercetător în devenire- STEAM” este un proiect dedicat elevilor care a pornit de la ideea că ”Cel mai bun mod de a invata este sa faci, sa intrebi si sa faci. Cea mai buna cale de preda este sa il faci pe student sa intrebe, sa faca. Nu predica fapte, stimuleaza actul! “ (Paul Halmos, Matematician maghiar)

Elevii școlilor înscrise în proiect realizeaza experimente simple, aplicative pe anumite teme şi investigaţii ştiinţifice, isi dezvolta astfel creativitatea in invatarea stiintei. Elevii invata sa invete, learn to learn si learn by doing. Cadrele didactice coordonatoare adapteaza creativ strategiile didactice la specificul fiecarui elev si astfel, fiecare copil va fi pus in valoare. Elevii devin actori ai propriei formari. Am publicat lucrarile participantilor pe site-ul meu www.creativeforlife.ro, în cărți digitale cu cod ISSN,

CERCETĂTOR ÎN DEVENIRE STEAM 2021,

CERCETATOR IN DEVENIRE STEAM 2022

cărți unde puteți descoperi lectii integrate, transdisciplinare,inovative din mai multe arii curriculare, în cadrul cărora elevii au învățat cu plăcere. Am realizat astfel un adevarat auxiliar STEAM pentru predarea stiintelor pentru clasele 0-VIII și nu numai.

Activitatile proiectului au continuat și în online, implicand activ copiii in activitati creative, STE(A)M, pe care le-au realizat acasa cu parintii, dar si in direct in cadrul lectiilor online. Prin activitatile organizate cu elevii clasei, prin vizitele virtuale, intalnirile pe Skype in the classroom cu elevi din Japonia, Pakistan,India, Iordania, Rusia, Turcia, italia, Spania, am urmarit incurajarea copiilor, evitarea abandonului scolar, realizand lectii atractive, interactive.

Las mai jos câteva exemple de experimente, investigații științifice realizate la clasă sau acasă, în perioada online, in direct.

Exemple de activităti STEAM

S-SCIENCE+ T TECHNOLOGY+ E ENGINEERING+ A- ART + m- MATH

Vulcanul

De ce plutește mandarina cu coajă, însă mandarina decojită, nu?

Ce s-a întâmplat cu oul pus in otet?

Să aducem animalele la noi în clasă sau acasa cu ajutorul aplicației Vizualizați în 3 D, folosind mobilele. Copiii pot vedea și organele interne cu ajutorul acestei aplicații.

Merge Cube o aplicatie ce poate fi folosita tot cu mobilul. Copiii vad de aproape planetele, corpul uman, animale diverse.

Circuitul electric simplu. Putem verifica daca un cartof poate produce curent electric, un măr, o portocală.

Eu am chemat un parinte, inginer, care ne-a prezentat atât la clasă elevilor, cât și în cadrul simpozionului cu profesori, un circuit electric simplu, cum se produce.

Am creat impreuna Coloana Infinitului din lemn, Masa Tacerii cu ajutorul pieselor realizate de tamplarii de la Lemniko!

La clasa pregătitoare am plantat semințe în ghivece, dar și în grădina școlii. Am observat cum se devoltă planta, părțile componente pe rând, le-am udat. Am plantat copăcelul clasei, am montat o căsuță pentru păsărele în el cu ajutorul părinților.

Am văzut cum se construieste o rachetă model Nasa si cum zboară. Pe site -ul Nasa

Ne-am intalnit online cu astronauti celebri, printre care si singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu care ne-a povestit despre uimitoarea sa experiență în spațiu. Alți astronauți ne-au relatat cum mananca in spatiu, in nava, cum se spala, cum se deplaseaza.

Puteti gasi aici filmulete amuzante in care astronautii povestesc in direct pentru copii.

Activitățile Steam ne sunt de foarte mare ajutor.

La recomandarea dnei prof înv primar Simona Ghenea, am aflat despre SCIENTIX. Descoperim aici lectii de stiinte, proiecte diverse, modele de investigații stiintifice.

Elevii mei mari au creat in Minecraft un mediu de viata pe care il protejeaza.

Au creat o racheta pentru intalnirea de anul acesta , de Ziua Cosmonauticii, lucrand in echipe, folosind Minecraft. Las mai jos filmul realizat de ei. Alti copii au creat o racheta din materiale reciclabile.Sunt foarte mandra de minunatii mei elevi de a V a.

Racheta realizata in Minecraft

Sper că v-au fost de folos !

Elevii sunt CERCETĂTORI ÎN DEVENIRE! Au nevoie doar de o încurajare!

Toate cele bune tuturor!

Puteti regasi si aici un curs de stiinte!

Obiectivele cursului

Copiii vor invata sa invete, vor invata sa faca experimente simple, investigatii stiintifice.

Profesorii tăi

Cornelia Bățăuș

0/5
41 de cursuri
0 Review-uri
10 elevi
Vezi mai mult

Adaugă review