Blog

POVESTEA CALENDARULUI

Povestea Calendarului
Pe unde mai calatorim Copii Profesori

POVESTEA CALENDARULUI

Bun găsit, dragii mei!

Astăzi vom face o incursiune în lumea basmelor, aici în țărișoara noastră frumoasă, România, vom vizita împreună virtual Parcul tematic Povestea Calendarului, din Porumbacu de sus, județul Sibiu.

Am fost într-o excursie de o zi, cu agenția Cistour, cu plecare din București, destinația fiind Targul de Crăciun din Sibiu. Am avut o oprire în satul Porumbacu de Sus, la poalele Munților Făgăraș, mai precis la poalele Vârfului Negoiu, pentru a ne bucura de această minunăție arhitectonică ce are ca temă folclorul românesc.

Pentru fiecare lună a fost creată câte o căsuță ce îmbină tradițiile românești, cu elementele specifice fiecărei luni, dar și cu cele specifice basmului. Este un parc pentru orice vârstă, efectiv te impresionează frumusețea fiecărei căsuțe. Sunt locuri pentru relaxare, pentru joacă, pentru servit produse tradiționale, concursuri, animații, pentru ateliere de creație.

Poarta de intrare în parc îți transmite ”Bun venit! ”.

Povestea Calendarului
POVESTEA CALENDARULUI

Să începem cu prima lună din an , ianuarie, Gerar, CĂSUȚA DE TURTĂ DULCE. Aici găsim turtă dulce aromată variată într-un cadru colorat.

Căsuța cu turtă dulce Gerar

Luna dragostei, februarie, FĂURAR, își are locul în CĂSUȚA DRAGOBETULUI, o minunăție de căsuță, plină de inimioare. Este și un copăcel cu fructe roșii.

Căsuța Dragobetului

Una din căsuțele mele preferate este CĂSUȚA CIUPERCĂ, ce reprezintă luna martie, a MĂRȚIȘORULUI. În interiorul căsuței, găsim mărțișoare- ciucurași albi și roșii, buburuze pictate pe pietre. Mergea una și la mine în clasă. De fapt, știu, vom aduna pietre și vom picta și noi gărgărițe, că doar suntem clasa gărgărițelor!!!

Căsuța Ciupercă Luna Mărțișorului

Luna păcălelilor, aprilie, Prier, este foarte interesant redată în Căsuța Stropitoare , cu personaje ce au păcălit și au fost păcălite, din poveștile lui Ion Creangă. Ne întâlnim aici cu ursul și vulpea din Ursul păcălit de vulpe, cu Pinocchio din cartea cu același nume de Carlo Collodi. Excepțional sunt redate personajele. În acest cadru de poveste, copiii pot participa la diverse ateliere de creație.

Căsuța Stropitoare Luna aprilie, Prier

Luna mai, FLORAR, își găsește locul în CĂSUȚA FLORAR. Florile îți încântă privirea , sunt de toate formele, culorile, sunt redate foarte bine, si pe acoperiș sunt flori multicolore.

Luna iunie, Cireșar, este clar în CĂSUȚA CIREȘAR, unde putem găsi variate suveniruri handmade din lut . Fiind și Crăciunul, erau expuse multe decorațiuni din lemn, din lut, extraordinar de frumos realizate. Le-aș fi cumpărat pe toate. Această căsuță era plină de cireșe în interior și în exterior.

Căsuța Cireșar

Luna iulie, Căsuța Cuptor este un cuptor fermecat din povești, împodobit cu grâu, care a fost îngrijit de fata cea bună și harnică a moșneagului din povestea Fata babei si fata moșului de Ion Creangă.

Luna august, Gustar, Căsuța Floarea Soarelui este pictată extraordinar de frumos cu maci, flori de câmp, cu floarea soarelui, cu ferestre maci.

Continuăm călătoria magică și ajungem la prima lună de toamna, septembrie, RĂPCIUNE, CĂSUȚA STEJAR. Ce pot spune, aici aș fi stat…., aș fi creat ceva , aș fi citit o carte pe scăunelul ghindă și aș fi adormit ascultând poveștile stejarului colorat.

Luna octombrie, Brumărel, sălășluiește într-o casă mare de lemn, CĂSUȚA SPIRITELOR . Aici sunt prezentate personaje specifice sărbătorii Halloween, dar și ritualuri străvechi. Zâna Toamna ne întâmpină cu eleganță.

Luna noiembrie, Brumar, este reprezenttă de CĂSUȚA GHINDĂ. Ghindele aduc bogăție și noroc.

Și la final, luna decembrie, Undrea, nu putea fi reprezentată decât de CĂSUȚA BRAD, în care Moș Crăciun ne aștepta cu drag, în atelierul său de jucării. Să vă spun ceva, le-am povestit gărgărițelor mele că m-am întâlnit cu Moșul în Căsuța Brad. M-au contrazis imediat, mi-au spus că nu era moșul, era doar un om îmbrăcat, nu îl putem vedea pe moșul, așa mi-a spus mama… Și la grădi a fost la fel, dar nu era cel adevărat!! Eu cred că am rămas cu suflet de copil, pentru că acolo în Căsuța Brad chiar am simțit că m-am întâlnit cu moșul! Avea ochii albaștri!!!

Recomand tuturor Parcul tematic POVESTEA CALENDARULUI! Eu sigur voi ajunge și cu elevii mei în acest an școlar! Să rămânem mereu copii! Viața ar fi mult mai veselă!

În cadrul orelor de CLR, MEM, AVAP, DP, eu voi folosi aceste materiale din excursiile mele. Vom reuși să învățăm mai ușor despre anotimpuri, despre cele 12 luni din an, despre specificul fiecărui anotimp. Vom crea la orele de abilități practice, cele 4 anotimpuri, pornind de la căsuțele pictate. Întotdeauna, din orice excursie, eu mă întorc nu numai cu experiențe noi trăite autentic, dar și cu idei creative pentru orele mele.

Vă las mai jos linkul cu filmarea din parc. POVESTEA CALENDARULUI.

Vizita virtuală Povestea Calendarului poate fi folosită și în cadrul activităților Școala altfel.

Să vă fie de folos și sper să vă inspire!

Țara noastră este uimitor de frumoasă!

Un AN NOU CREATIV, cu sănătate, optimism și încredere în forțele proprii!

LA MULȚI ANI!

Ia legătura cu noi

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *